music copyright lawyer
languages
_

Sursele de venit ale Artistului interpret

 

PRINCIPALELE TALE VENITURI SE OBŢIN DIN:

 

a) Vanzarile de inregistrari audio/Internet

 

Pentru fiecare vanzare a unei inregistrari, indiferent de formatul acesteia (CD, caseta, disc, mp3, etc...), casa de discuri obtine un pret de la cumparator, direct sau prin intermediarii sai. O parte din acest pret se cuvine artistului a carui prestatie este fixata pe inregistrarea vanduta, cu titlu de drepturi conexe de interpret. Drepturile artistului rezultate din vanzarea de inregistrari se mai numesc si drepturi mecanice.

De regula, in Romania, casele de discuri incheie cu artistul interpret un contract de cesiune a drepturilor conexe in schimbul platii unei redevente. La cererea expresa a interpretului, CREDIDAM poate colecta si distribui drepturile mecanice cuvenite interpretului.

 

b) Prestatii (aparitii) publice

 

Pentru fiecare aparitie publica (concert), artistii interpreti au dreptul la o remuneratie, care variaza in functie de cotatia artistului pe piata.

 

c) Comunicare publica

 

Difuzarea sau radiodifuzarea unei inregistrari audio sau audio-video se face in schimbul unei remuneratii, reprezentand drepturi conexe, cuvenite artistilor interpreti. Pe teritoriul Romaniei, CREDIDAM este organismul imputernicit cu colectarea si repartizarea catre artisti a sumelor recoltate cu titlu de drepturi conexe de la radiouri, televiziuni, operatori de cablu, restaurante, baruri, discoteci, etc.

CREDIDAM mai colecteaza si repartizeaza drepturile cuvenite artistilor interpreti pentru copia privata audio si audiovizuala.

 

d) Vanzari de materiale promotionale

 

Veniturile din vanzare de materiale promotionale (tricouri, sepci, breloguri, postere, etc) pot fi o sursa buna de venit daca artistul este bine cotat.

 

e) Sponsorizari, endorsement si publicitate

 

De regula, astfel de venituri devin o sursa reala de castig dupa ce artistul este foarte popular, iar o mare companie doreste sa-si promoveze marca prin intermediul artistului.