music copyright lawyer
languages
_

Durata de protectie legala a drepturilor de autor

 

Cand se naste dreptul de autor?

 

Dreptul de autor asupra unei compoziţii muzicale se naşte din momentul creării compoziţiei muzicale, oricare ar fi modul sau forma concretă de exprimare.

 

Cat dureaza protectia dreptului de autor?

 

a) Protecţia legală a drepturilor patrimoniale de autor se întinde pe durata vieţii compozitorului, iar după moartea acestuia drepturile se transmit prin moştenire, potrivit legislaţiei civile, pe o perioadă de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusă la cunoştinţă publică în mod legal.Dacă nu există moştenitori, exerciţiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectivă mandatat în timpul vieţii de către compozitor sau, în lipsa unui mandat, organismului de gestiune colectivă cu cel mai mare număr de membri, din domeniul respectiv de creaţie.

Dacă, după încetarea perioadei de protecţiei a dreptului de autor, o persoană aduce la cunoştinţă publică, în mod legal, pentru prima oară, o operă care nu a fost niciodata publicata (de exemplu, o partitura necunoscuta a lui Mozart), aceasta persoana beneficiază de o protecţie echivalentă cu cea a drepturilor patrimoniale ale autorului pentru o perioada de 25 de ani.

 

b) Protectia legala a drepturilor morale dureaza toata viata autorului, iar dupa moartea acestuia se transmit prin mostenire, pe durata nelimitata. Daca nu exista mostenitori, exercitiul drepturilor morale revine UCMR-ADA.

 

Ce se intampla dupa expirarea duratei de protectie a dreptului de autor?

 

La expirarea duratei legale de protecţie a drepturilor de autor, compoziţia muzicală intră în domeniul public, ceea ce înseamnă că orice persoană poate folosi opera fără a solicita acordul deţinătorului drepturilor de autor, cu conditia sa nu incalce drepturile morale ale autorului.

 

! De exemplu, nu ai nevoie de autorizare pentru a include intr-o compozitie muzicala un fragment dintr-o compozitie muzicala veche pentru care a expirat durata de protectie legala, dar nu te poti pretinde autorul fragmentului respectiv.