music copyright lawyer
languages
_

Protejeaza-ti drepturile de autor!

 

Cum ma asigur ca voi fi recunoscut ca autor?

 

Conform legii romane a dreptului de autor, protecţia drepturilor de autor asupra unei compoziţii muzicale nu este condiţionată de îndeplinirea unei formalităţi prealabile. Orice compoziţie muzicală este recunoscută şi protejată, independent de aducerea la cunoştinţă publică, prin simplul fapt al realizării ei, chiar neterminată, independent de îndeplinirea vreunei formalităţi de depozit sau de înregistrare. Legea romana a drepturilor de autor prezumă a fi autor al unei opere muzicale (până la proba contrară) persoana sub numele căreia opera muzicala a fost adusă la cunoştinţa publicului pentru prima dată.

 

RECOMANDARI PRACTICE:

 

Legea nu limitează mijloacele de probă cu care poate fi dovedită paternitatea unei opere. Pana la aducerea la cunostinta publica a operei muzicale, iti recomandam sa urmezi una dintre următoarele metode de asigurare a probelor:

 

a) Include compoziţia muzicala în patrimoniul unui organism de gestiune colectiva a drepturilor de autor (UCMR-ADA)!

Aceasta este o procedură facultativă, dar pe care ti-o recomandam întrucât poate fi folosita ca mijloc de proba în cazul unui eventual proces in constatarea paternitatii asupra unei compozitii muzicale. Pentru a putea include o compozitie muzicala in patrimoniul de gestiune al UCMR-ADA, autorul (sau autorii, daca la crearea compozitiei si-au adus contributia creativa mai multe persoane) trebuie sa semneze un contract de gestiune colectiva cu acest organism si sa depoziteze o Declaratie muzicala pentru opera muzicala respectiva. Declaratia muzicala contine datele de identificare ale operei muzicale si ale autorilor acesteia, procentele de repartitie a drepturilor de autor, iar, pe verso, partitura compozitiei muzicale si textul piesei muzicale.

 

b) Foloseste data postei ca data certa pentru a dovedi ca esti compozitorul piesei!

 

Introdu o partitură sau o înregistrare a compoziţiei tale muzicale (CD, casetă, etc) într-un plic, lipeşte bine plicul şi semnează de mai multe ori peste marginea lipită. Indică pe plic numele piesei. Expediază plicul prin poştă la propria ta adresă. Depozitează plicul nedeschis într-un loc sigur. În caz de litigiu, adu in instanta ca probă plicul sigilat, purtând data poştei.

 

c) Prezintă partitura compozitiei muzicale la un notar public şi cere-i să-ţi atribuie dată certă!

 

Exemplarul original rămâne la tine, notarul îşi va reţine o copie. Depozitează înscrisul într-un loc sigur. În caz de litigiu, adu in instanta ca probă înscrisul original purtând încheierea de dată certă atribuită de notar.

 

! Nu prezenta nimanui compozitia muzicala inainte de a te fi asigurat ca vei fi recunoscut ca autor prin una dintre metodele recomandate.